Sveriges fantastiska nationalparker

I Sverige har vi gott om nationalparker, från norr till söder. Det finns faktiskt hela 30 stycken och i dag tänkte jag knåpa ner en liten guide över några av dessa. Ett annat tips jag vill ge, är att testa casino med free spins, klicka här för att läsa mer om det. 

Tänk på att när du besöker en nationalpark så är du ansvarig för att följa de regler som finns, samt ha med den utrustning du behöver för att klara dig. Alla natonalparker har sina egna regler och allemansrätten gäller inte fullt ut i nationalparkerna. 

Vadvetjåkka

Detta är Sveriges nordligaste nationalpark. Den ligger väster om Torneträsk, vid gränsen mot Norge. Här har du chansen att se björn, lo och järv samt den lilla fjällämmeln.

För att hitta hit så kan du från Kopparåsen, cirka två mil från Abisko turiststation, och följa en led in i parken. Sedan måste du klara dig med en karta och kompass då det inte finns några vandringsleder.

Abisko

Genom Abisko löper Kungsleden så väl som flera andra leder och naturstigar. Här kan du njuta av den fjällbjörksklädda Abiskodalen och det vackra fjället Njullá. Abisko är även välkänt som en av de bästa platserna för att se norrsken.

Du hittar hit genom att ta tåget till Abisko Turiststation.

Sarek

Sarek är troligen den mest kända nationalparken. Här är det en storslagen vildmark med mäktiga vyer.

Du hittar hit genom att utgå från Kvikkjokksområdet om du kommer från söder. Kommer du från norr så finns det kommunikationer både från Gällivare och Jokkmokk.

Haparanda skärgård

Detta är Sveriges nordligaste skärgård och den bjuder på en varierande natur. Nationalparken, som bildades 1995, skyddar fornlämningar, fiskestugor och ett kapell från 1700-talet som används än idag.

Från Haparanda hamn i Nikkala går turbåtar till Sandskär, eller så tar du egen båt.

Skuleskogen

Skuleskogens nationalpark ligger cirka 13 mil söder om Umeå och här finns en av kustlandets få återstående storskogar. Vandra längst parkens 30 kilometer långa och populära vandringsleder, kolla i de karga hällmarkerna och njut av de rödaktiga klipporna av Nordingrågranit.

Du kan hitta hit genom att ta dig via Docksta i södra delen eller Näske i norra.

Fulufjället

Fulufjällets nationalpark hittar du i nordvästra Dalarna och den gränsar till Norge. Missa inte att besöka Njupeskärs vattenfall som är ett av de högsta i Sverige med sina 93 meter, samt kolla in granen "Old Tjikko" som har ett rotsystem på cirka 9500 års ålder.

Du tar dig hit med bil genom att följa riksväg 70 norrut från Särna, sväng av mot Mörkret varifrån du följer skyltningen till Fulufjällets nationalpark.

Ängsö

Ängsö nationalpark ligger i Stockholms skärgård. Det i hjärtat av Roslagen, söder om Norrtälje. På denna ö finns det bland annat ängsmark, hagmark och olika typer av skogar samt en massa orkidéer.

Hit kan du antingen åka med egen båt eller med turbåt.

Kosterhavet

Kosterhavet är Sveriges enda marina nationalpark. Här finns små holmar och skär där får, getter, kor och hästar betar. I havet finns bland annat ett av Sveriges två kända korallrev.

Hitta hit genom att ta tåget eller kör bil till Strömstad.

Tiveden

Tiveden ligger i Västergötland och är en magisk, orörd skog, och på sommaren kan du se den sällsynta röda näckrosen. Nationalparken erbjuder vandringsleder, sjöar, grottor och stora klippor.

För att hitta hit tar du bilen, helst söderifrån från riksväg 49 mellan Karlsborg och Askersund.

Gotska Sandön

Gotska Sandön är belägen i Östersjön cirka 40 kilometer norr om Fårö. Ön i sig är isolerad och det går rykten om att denna ö varit ett tillhåll för sjörövare.

Hit tar du dig med båten m/s Gotska Sandön från Fårösund eller Nynäsham.

Norra Kvill

Norra Kvill ligger i Småland. Här finns det en mycket vacker urskog. Missa inte att ta en vandring upp till nationalparkens högsta berg för att få en fantastisk utsikt.

Norra Kvill ligger en dryg halvtimmes bilfärd från Astrid Lindgrens Värld.

Blå Jungfrun

Denna ö är för många kända som Blåkulla, eller Blaakulla. Tack vare inlandsisen finns här släta berghällar av röd granit och jättegrytor, men här finns också grottor och en lummig örtrik ädellövskog.

För att komma hit måste du ta en turbåt från Oskarshamn. Under sommaren kan du även åka över från Byxelkrok på Öland med turbåt, eller så tar du egen båt.

10 Sep 2020