Tips på platser för weekendresan

Att resa är livet. Även om det är svårt just nu att resa var man vill och hur man vill, på grund av coronan, så är det inte fel att drömma sig bort. Här ger jag ett par bra tips på resor som passar för en weekend.

Krakow – Polen
Krakow var länge Polens huvudstad och kallas i dag för Polens kulturella huvudstad. Krakow ligger 300 kilometer söder om huvudstaden Warsawa. Gamla staden i Krakow är sedan 1978 ett världsarv och här finns även Europas största torg, Rynek Glówny. Staden finns även många gamla kyrkor att besöka, bland annat Mariakyrkan byggd på 1200-talet 

San Sebastián– Spanien
San Sebasitán, eller Donostia på baskiska, är en stad i Baskien i norra Spanien. Det är kuststad som endast ligger 20 kilometer från Frankrikes gräns. I denna stad dinns det mycket som lockar. Det finns bland annat två vackra stränder mitt i staden. La Concha, räknas som en av världens finaste och den andra, Zurriola, är känd för sina stora vågor perfekta för surfing.

San Sebastián är även en stad för matälskaren. Pintxos, den baskiska motsvarigheten till tapas, finns det massor av.

Aten – Grekland
Aten är Greklands huvudstad och cirka 40 procent av landets befolkning bor i storstadsområdet. Aten är en  gammal stad, med arkeologiska fynd från yngre stenåldern. Missa inte Akropolis, den befästa staden på klippan i stadsdelen Plaka. Akropolis är en mäktig syn som sträcker sig över staden och kan ses från överallt, det finns förbud mot att bygga byggnader som skymmer Akropolis. På klippan finns även templet Parthenon och flera andra lämningar från antikens grekland.

Dublin – Irland
Om du gillar livemusik, öl och whiskey är Dublin definitivt staden för dig. Och även om du inte gillar de sakerna kan du nog hitta någonting som passar dig i den irländska huvustaden.

Edinburgh – Skottland
I vackra Edinburgh finns det mycket historia. Platsen har anor från 1100-talet och mycket av stadens historiska byggnader finns kvar. Staden är belägen på flera slocknade vulkaner ä Stadens centrum är uppdelad i två delar, old town och new town. 

 

Det finns så klart många fler bra ställen som passar för en weekend. Du har Frankrike, Österrike, Tjeckien, Italien, Ungern, Portugal, England och mycket mer!

15 Oct 2020